Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Το κατά Καζαντζάκην Ευαγγέλιο

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

Ο Νίκος Καζαντζάκης (Ηράκλειο Κρήτης, 18 Φεβρουαρίου/3 Μαρτίου 1883 – Φράιμπουργκ, Γερμανία, 26 Οκτωβρίου 1957).

Συγγραφέας, δημοσιογράφος, πολιτικός, μουσικός, ποιητής και φιλόσοφος, με πλούσιο λογοτεχνικό, ποιητικό και μεταφραστικό έργο. Από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες και ο περισσότερο μεταφρασμένος παγκοσμίως.
Έγινε ακόμη γνωστότερος μέσω της κινηματογραφικής απόδοσης των έργων του «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Βίος και Πολιτεία του Αλεξη Ζορμπά» και «Ο Τελευταίος Πειρασμός».
Ήταν ένας από τους πιο σεβαστούς από το λαό και από τους πλέον αναγνωρισμένους στο εξωτερικό, συγγραφείς. Από το 1945 έως το 1948, ήταν πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.


"Το κατά Καζαντζάκην Ευαγγέλιο"

  1. Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο· καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο· το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή. Ευτύς ως γεννηθούμε, αρχίζει κι η επιστροφή· ταυτόχρονα το ξεκίνημα κι ο γυρισμός· κάθε στιγμή πεθαίνουμε. Γι’ αυτό πολλοί διαλάλησαν: Σκοπός της ζωής είναι ο θάνατος. Μα κι ευτύς ως γεννηθούμε, αρχίζει κι η προσπάθεια να δημιουργήσουμε, να συνθέσουμε, να κάμουμε την ύλη ζωή· κάθε στιγμή γεννιούμαστε. Γι’ αυτό πολλοί διαλάλησαν: Σκοπός της εφήμερης ζωής είναι η αθανασία.

  2. Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.

  3. Όχι ο Θεός θα μας σώσει· εμείς θα σώσουμε το Θεό, πολεμώντας, δημιουργώντας, μετουσιώνοντας την ύλη σε πνέμα.

  4. Η προσευκή μου δεν είναι κλαψούρισμα ζητιάνου μήτε ερωτικιά εξομολόγηση. Μήτε ταπεινός απολογισμός εμποράκου: σού ’δωκα, δώσε μου. Η προσευκή μου είναι αναφορά στρατιώτη σε στρατηγό.

  5. Άθλιοι είμαστε οι άνθρωποι, άκαρδοι, μικροί, τιποτένιοι. Μα μέσα μας, μια ουσία ανώτερή μας μάς σπρώχνει ανήλεα προς τ’ απάνω.

  6. Ποιο είναι το χρέος μας; Να μαχόμαστε ν’ ανθίσει ένα μικρό λουλούδι απάνω στο λίπασμα τούτο της σάρκας και του νού μας.

  7. Τούτη είναι η εποχή μας, καλή ή κακή, ωραία ή άσκημη, πλούσια ή φτωχή, δεν τη διαλέξαμε. Τούτη είναι η εποχή μας, ο αγέρας που αναπνέμε, η λάσπη που μας δόθηκε, το ψωμί, η φωτιά, το πνέμα! Πολεμικός μάς έλαχε ο κλήρος, ας ζώσουμε σφιχτά τη μέση μας, ας αρματώσουμε το κορμί, την καρδιά και το μυαλό μας! Ας πιάσουμε τη θέση μας στη μάχη!

  8. Ο Θεός φωνάζει στην καρδιά μου: Σώσε με! Ο Θεός φωνάζει στους ανθρώπους, στα ζώα, στα φυτά, στην ύλη: Σώσε με!

  9. Αγάπα τον άνθρωπο, γιατί είσαι συ. Αγάπα τα ζώα και τα φυτά, γιατί ήσουνα συ, και τώρα σε ακλουθούν πιστοί συνεργάτες και δούλοι. Αγάπα το σώμα σου· μονάχα με αυτό στη γης ετούτη μπορείς να παλέψεις και να πνεματώσεις την ύλη. Αγάπα την ύλη· απάνω της πιάνεται ο Θεός και πολεμάει. Πολέμα μαζί του. Να πεθαίνεις κάθε μέρα. Να γεννιέσαι κάθε μέρα. Ν’ αρνιέσαι ό,τι έχεις κάθε μέρα. Η ανώτατη αρετή δεν είναι νά ’σαι ελεύτερος, παρά να μάχεσαι για ελευτερία. Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: «Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;» Πολέμα!

  10. Πιστεύω στην καρδιά του ανθρώπου, το χωματένιο αλώνι, όπου μέρα και νύχτα παλεύει ο Ακρίτας με το θάνατο.

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Δημήτρης Παπαϊωάννου - "A New In-Between Project"

Δημήτρης Παπαϊωάννου: Ένας χαρισματικός, προικισμένος και εσωστρεφής δημιουργός. Σκηνοθέτης, χορογράφος, χορευτής και εικαστικός. 'Οτι και αν έχει παρουσιάσει είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και πρωτοποριακό. Κάθε του δημιουργία ή παρουσίαση εγείρει πλήθος κολακευτικών σχολίων και κριτικής. Μερικές φορές αντιφατικός και σκοτεινός. Σχεδόν ακαταλαβίστικος. Αλλά σε καθηλώνει... και σε προβληματίζει. Μία προσωπική μου αδυναμία...

"A New In-Between Project"

Έκπληξη του Δημήτρη Παπαϊωάννου που δημιούργησε ένα νέο έργο μέσα στην καραντίνα και το παρουσιάζει σε λίγες μέρες στην Ιταλία. Μπορεί κατά τη διάρκεια της καραντίνας να μοιραζόταν μαζί μας στα Social Media εικαστικές του χειρονομίες, όμως όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαϊωάννου ταυτόχρονα δούλευε για ένα πρότζεκτ έκπληξη που κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Τορίνο σε λίγες μέρες.

Πρόκειται για ένα ντουέτο αναπάντεχο (όπως λέει και ο ίδιος), στο οποίο θα πρωταγωνιστεί ο Παπαϊωάννου μαζί με τον νέο του συνεργάτη Šuka Horn. Η παγκόσμια πρεμιέρα θα δοθεί στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου στο Φεστιβάλ Χορού του Τορίνο. Ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαϊωάννου έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες εικόνες και σημειώνει ότι το έργο έχει διάρκεια 40 λεπτά.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Φεστιβάλ: «Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο πιο ισχυρός δημιουργός μιας σκηνικής γλώσσας που διασυνδέει το σώμα με την Visual Art, θα παρουσιάσει το νέο το έργο, "A New In-Between Project", που υπόσχεται να είναι ένα θέαμα Site Specific ανάμεσα σε δυο ιστορικά θέατρα, το Carignano στο Τορίνο και το Valli of Reggio Emilia». Συγκεκριμένα, στο Δημοτικό Θέατρο του Reggio Emilia θα παρουσιαστεί στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου.


Μια πρώτη «ανάγνωση» των εικόνων, φανερώνει κεντρικά θραύσματα της σύγχρονης προσωπικής μυθολογίας του Δημήτρη Παπαϊωάννου. Το νερό είναι το κυρίαρχο στοιχείο στις εικόνες αυτές, σώματα ναυαγοί που θυμίζουν την εμπειρία θέασης του συγκλονιστικού έργου «Σχεδία» του Bill Viola, τις στιγμές μετά την τρικυμία όπου τα σώματα προσπαθούν ξανά να σηκωθούν, να ανασυγκροτηθούν. Ο Δημήτρης Παπαιωάννου με μαύρα ρούχα να παρακολουθεί, να κατευθύνει το γυμνό σώμα του άλλου άνδρα, ανασύροντας μνήμες από την εμβληματική, τσιμεντένια «Πρώτη Υλη» του.


Πηγή: iefimerida.gr

ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Η ανάγκη για επικοινωνία γέννησε την ιδέα για την δημιουργία ενός Ιστοχώρου, μέσα από την δυνατότητα που προσφέρει απλόχερα το Διαδίκτυο.
Αποτελεί μόνο ένα μέσο να εκφράσω, να αποτυπώσω και να κοινοποιήσω μερικές σκέψεις, ενδιαφέροντα και προβληματισμούς μου.
Αχιλλέας

"Η Αποκατάσταση" - Κατερίνα Γώγου

Σκοτεινά Πάθη

Δεν πολεμούμε τα σκοτεινά μας πάθη με νηφάλια, αναιμικιά, ουδέτερη, πάνω από τα πάθη αρετή. Παρά με άλλα σφοδρότερα πάθη. Αφήνουμε τη θύρα μας ανοιχτή στην αμαρτία.
Δε βουλώνουμε τ' αφτιά μας να μην ακούσουμε τις Σειρήνες. Δε δενόμαστε από φόβο στο κατάρτι μιας μεγάλης Ιδέας, μήτε παρατούμε το καράβι και χανόμαστε γρικώντας, φιλώντας τίς Σειρήνες.
Παρά εξακολουθούμε την πορεία μας, αρπάζουμε και ρίχνουμε τις Σειρήνες στο καράβι μας και ταξιδεύουν κι αυτές μαζί μας.

"Ασκητική" - Νίκος Καζαντζάκης

Back to TOP  

Back to TOP