Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Δημήτρης Παπαϊωάννου - "A New In-Between Project"

Δημήτρης Παπαϊωάννου: Ένας χαρισματικός, προικισμένος και εσωστρεφής δημιουργός. Σκηνοθέτης, χορογράφος, χορευτής και εικαστικός. 'Οτι και αν έχει παρουσιάσει είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και πρωτοποριακό. Κάθε του δημιουργία ή παρουσίαση εγείρει πλήθος κολακευτικών σχολίων και κριτικής. Μερικές φορές αντιφατικός και σκοτεινός. Σχεδόν ακαταλαβίστικος. Αλλά σε καθηλώνει... και σε προβληματίζει. Μία προσωπική μου αδυναμία...

"A New In-Between Project"

Έκπληξη του Δημήτρη Παπαϊωάννου που δημιούργησε ένα νέο έργο μέσα στην καραντίνα και το παρουσιάζει σε λίγες μέρες στην Ιταλία. Μπορεί κατά τη διάρκεια της καραντίνας να μοιραζόταν μαζί μας στα Social Media εικαστικές του χειρονομίες, όμως όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαϊωάννου ταυτόχρονα δούλευε για ένα πρότζεκτ έκπληξη που κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Τορίνο σε λίγες μέρες.

Πρόκειται για ένα ντουέτο αναπάντεχο (όπως λέει και ο ίδιος), στο οποίο θα πρωταγωνιστεί ο Παπαϊωάννου μαζί με τον νέο του συνεργάτη Šuka Horn. Η παγκόσμια πρεμιέρα θα δοθεί στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου στο Φεστιβάλ Χορού του Τορίνο. Ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαϊωάννου έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες εικόνες και σημειώνει ότι το έργο έχει διάρκεια 40 λεπτά.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Φεστιβάλ: «Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο πιο ισχυρός δημιουργός μιας σκηνικής γλώσσας που διασυνδέει το σώμα με την Visual Art, θα παρουσιάσει το νέο το έργο, "A New In-Between Project", που υπόσχεται να είναι ένα θέαμα Site Specific ανάμεσα σε δυο ιστορικά θέατρα, το Carignano στο Τορίνο και το Valli of Reggio Emilia». Συγκεκριμένα, στο Δημοτικό Θέατρο του Reggio Emilia θα παρουσιαστεί στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου.


Μια πρώτη «ανάγνωση» των εικόνων, φανερώνει κεντρικά θραύσματα της σύγχρονης προσωπικής μυθολογίας του Δημήτρη Παπαϊωάννου. Το νερό είναι το κυρίαρχο στοιχείο στις εικόνες αυτές, σώματα ναυαγοί που θυμίζουν την εμπειρία θέασης του συγκλονιστικού έργου «Σχεδία» του Bill Viola, τις στιγμές μετά την τρικυμία όπου τα σώματα προσπαθούν ξανά να σηκωθούν, να ανασυγκροτηθούν. Ο Δημήτρης Παπαιωάννου με μαύρα ρούχα να παρακολουθεί, να κατευθύνει το γυμνό σώμα του άλλου άνδρα, ανασύροντας μνήμες από την εμβληματική, τσιμεντένια «Πρώτη Υλη» του.


Πηγή: iefimerida.gr

ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Η ανάγκη για επικοινωνία γέννησε την ιδέα για την δημιουργία ενός Ιστοχώρου, μέσα από την δυνατότητα που προσφέρει απλόχερα το Διαδίκτυο.
Αποτελεί μόνο ένα μέσο να εκφράσω, να αποτυπώσω και να κοινοποιήσω μερικές σκέψεις, ενδιαφέροντα και προβληματισμούς μου.
Αχιλλέας

"Η Αποκατάσταση" - Κατερίνα Γώγου

Σκοτεινά Πάθη

Δεν πολεμούμε τα σκοτεινά μας πάθη με νηφάλια, αναιμικιά, ουδέτερη, πάνω από τα πάθη αρετή. Παρά με άλλα σφοδρότερα πάθη. Αφήνουμε τη θύρα μας ανοιχτή στην αμαρτία.
Δε βουλώνουμε τ' αφτιά μας να μην ακούσουμε τις Σειρήνες. Δε δενόμαστε από φόβο στο κατάρτι μιας μεγάλης Ιδέας, μήτε παρατούμε το καράβι και χανόμαστε γρικώντας, φιλώντας τίς Σειρήνες.
Παρά εξακολουθούμε την πορεία μας, αρπάζουμε και ρίχνουμε τις Σειρήνες στο καράβι μας και ταξιδεύουν κι αυτές μαζί μας.

"Ασκητική" - Νίκος Καζαντζάκης

Back to TOP  

Back to TOP